24 Eylül 2013

KIYMALI ERİŞTE



Çocukluğumuz da erişte kesmek büyük bir şölendi.
3-5 komşu bir araya gelir erişte keser. 
kesilen erişteler öğlen arasında 
kıymalı domatesli biberli bol sosla pişirilir
Kesim tahtasının üzerinde ortada etrafına dizilir ve  cacık eşliğinde 
güle oynaya yenilirdi.
Şimdilerde halen bu adetler yapılsa da 
çocukluk anılarımızda kaldı.
Çünkü eski tadı yok.
Makarna ,diğer yöresel adıyla erişte tadına doyum olmayan bir lezzete sahiptir.
Eskiden yediğimiz tatları yeni kuşaklara aktarmak adına
ben kesmesem de hazır kesilmiş ev eriştesini sevdiğim tatla sizinle de paylaşmak istiyorum.
Kıymalı-domatesli-biberli sosuyla
işte kıymalı erişte yapımı



MALZEMELER

2 su bardağı yada 2 avuç dolusu erişte
Sosu için :
100 gr kıyma
2-3 adet olgun domates
2-3 yeşil biber
1 büyük kırmızı biber
tuz -karabiber-sıvıyağ-tereyağ

YAPILIŞI

Eriştemiz tuzlu suda ,suyu çektirilerek haşlanır.
Diğer taraftan  kıyma kavrulur,içine biberler doğranır kavrulur.
En son domatesler ilave edilir, baharatlar katılır ve pişirilir.
Sosumuz hazır,eriştenin üzerine dökülür,arzuya göre 1-2 kaşık tereyağ ile karıştırılır.
Sıcak sıcak servis yapılır.
Eriştenin suyu genelde dökülmez eğer fazla geldiyse süzdürülür ,yapacağımız bir çorbanın suyu olarak kullanılır.
Afiyet sağlık olsun



15 yorum:

  1. Kıyma erişteye çok yakışıyor ablacım ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler canım aynen bende öyle

      Sil
  2. evde yapilan eristenin tadi bir baska oluyor:)elinize saglik..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ev yapımı tadı halen arıyoruz nede olsa eski toprağız derler ya ,çok teşekkürler canım

      Sil
  3. Ellerinize emeklerinize sağlık....Ev yapımı erişteye bayılırım....:))
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Seldaçığım eski lezzetleri diri tutmalıyız bence

      Sil
  4. süper..elllerinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. ellerine sağlık ablacım.Nefis görünüyor.Ben de yarın bir arkadaşıma yardıma gideceğim.4-5 arkadaş bir araya gelip erişte keseceğiz.Çocuklarla artık curcuna oluruz ama napalım.Yaptıktan sonra yemek ayrı bir keyif doğrusu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte keyif bu makarna keserken curcuna en sevdiğim şey sohbet muhabbet ve erişte kesmek kolay gelsin size o zaman ,çok teşekkürler canım

      Sil
  6. Canım,ilgin için çok teşekkür ederim. Bu aralar acayip bir koşuşturma içindeyim. İnşallah yakında tam kapasite bloğumla ilgileneceğim. Bende sizleri çok özledim. Ellerine sağlık. Sevgiler, selamlar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eski arkadaşları ve takipde olduğumuz blogları merak ederim paylaşımları bekliyoruz ,çok teşekkürler canım

      Sil
  7. Eline sağlık canım.Nefis olmuş..Erişteye bayılırım bu halinide çok beğendim sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kıymalı daha bir seviliyor sanırım,bende beğenirim böylesini ,çok teşekkürler canım

      Sil
  8. Ohh ne diyim bu nefis lezzet karşısında olsa da şimdi yesem diyorum canımm ellerine sağlık olsun nefis olur bu tat afiyetler olsun..

    YanıtlaSil

bu yorumlar benim için mi?düşüncelerinizle değerlimsiniz